Pyszne ciasto bez pieczenia - Balladyna

 

🛒 Składniki:

✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka
english version: https://youtu.be/L1bGy6hI08E


#balladynabezpieczenia #ciastoballadyna #ciastobezpieczenia

  • Herbatniki maślane 350 g
  • Herbatniki kakaowe 350 g
  • Twaróg z wiaderka gęsty 750 g
  • Śmietanka 30 lub 36% 400 ml
  • Cukier 1/3 szklanki
  • Żelatyna 4 łyżeczki + 60 ml wody
  • Masa kajmakowa puszka
  • galaretka malinowa 2 + 700 ml wody
  • Maliny mrożone 400 g lub świeże

🔪 Przygotowanie:

Śmietankę ubijamy na sztywno.


Twaróg krótko zmiksować z cukrem, połączyć ze śmietanką i wymieszać szpatułką.


Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie krótko podgrzać, aby stała się płynna. ( nie można jej zagotować). Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną, ale płynną żelatynę wymieszać z łyżeczką masy serowej, a następnie całość wlać do przygotowanego sera i szybko wymieszać szpatułką.


Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Galaretka przestudzona, ale płynna.


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na dnie ciemne herbatniki. Wykładamy połowę masy serowej i układamy jasne herbatniki.


Kolejno rozsmarowujemy puszkę masy kajmakowej i ponownie układamy jasne herbatniki.

Wykładamy pozostały krem serowym i ostatnią warstwę ciemnych herbatników.


Do przestudzonej galaretki wsypujemy maliny i mieszamy. Jeśli użyjemy malin mrożonych galaretka bardzo szybko zgęstnieje po ok. 2 minutach przelewamy na ciasto. Jeśli użyjemy świeżych malin przelewamy galaretkę na ciasto gdy zacznie tężeć.


Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:


🔗 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:



Komentarze