Rolada z karkówki - Domowa wędlina na kanapki

 

🛒 Składniki:

✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#karkówkapieczonawrękawie #karkówkanakanapki #Roladazkarkówki

  • Karkówka 1,5 kg
  • Mięso mielone z szynki 400 g
  • Pieczarki 300 g
  • Natka pietruszki pęczek
  • Czosnek 6 ząbków
  • Sól łyżka
  • Pieprz łyżeczka
  • Papryka słodka łyżeczka
  • Majeranek 2 łyżeczki czubata

🔪 Przygotowanie:

W misce wymieszać mięso mielone z podsmażonymi pieczarkami drobno pokrojonymi, posiekaną matką pietruszki solą oraz pieprzem.


Karkówkę rozciąć nożem wzdłuż dłuższej strony, tworząc książkę. Nie rozcinamy całkowicie. Nacinamy ścięgna i rozbijamy mięso tłuczkiem. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy mięso z dwóch stron. Z jednej strony nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i na tej samej stronie nałożyć farsz z mięsa mielonego. Ciasto zwinąć w roladę zaczynając od krótszej strony. Wkładamy do siatki wędliniarskiej lub związujemy sznurkiem.


Odstawić do lodówki na 24 lub nawet 48 godzin. Po tym czasie przełożyć do rękawa do pieczenia. W rękawie zrobić 2-3 małe dziurki nożem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Ostatnie 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw.


Odstawić do całkowitego przestudzenia. Po włożeniu do lodówki warto karkówkę docisnąć z góry czymś ciężkim. np. naczyniem żaroodpornym. Dzięki temu podczas krojenia nie będzie się rozpadać. Smacznego!


🔗 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:



Komentarze