🛒 Składniki:
Masa makowa
- * masa makowa z puszki 850 g
- * 3 jajka
- * 2 budynie waniliowe
- * Wiórki kokosowe 70 g
Masa serowa
- * ser z wiaderka 1 kg
- * 3/4 szklanki cukru
- * 4 jajka
- * 2 łyżki śmietany 18 %
- * 100 g masła w temp. pokojowej
- * budyń waniliowy
Witam zapraszam do subskrybowania i komentowania mojego kanału :) nie zapomnijcie o łapce w górze jeśli przepis się spodobał :)
#seromak #seromakowiec #prosteciastoserowomakowe
🔪 Przygotowanie:
W misce wymieszać łyżką wszystkie składniki masy makowej tzn. mak, jajka budynie i wiórki. Przygotowaną masę makową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( użyłam blaszki 25x35, może być większa, wtedy ciasto wyjdzie po prostu niższe ale równie pyszne ). Spód makowy proponuje podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 10 minut a następnie wyłożyć przygotowaną masę serową.
W misce ubijamy białka na sztywno. W osobnej misce miksujemy żółtka z cukrem i masłem.
Do masy z żółtkami dodajmy ser, śmietanę, oraz budyń i chwilę miksujemy na koniec dodajemy białka. Zmiksować na najmniejszych obrotach i przelać do blaszki na masę makową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok 75 minut. ( Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić można przykryć w trakcie pieczenia ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu zaczekać do całkowitego wystudzenia. Ułatwi to krojenie :) Smacznego
🔗 Linki:
https://www.kulinarneprzygody.com/post/seromakowiec
Komentarze
Prześlij komentarz