Seromakowiec - Prosty i pyszny !

 

🛒 Składniki:

Masa makowa


  • * masa makowa z puszki 850 g
  • * 3 jajka
  • * 2 budynie waniliowe
  • * Wiórki kokosowe 70 g

Masa serowa


  • * ser z wiaderka 1 kg
  • * 3/4 szklanki cukru
  • * 4 jajka
  • * 2 łyżki śmietany 18 %
  • * 100 g masła w temp. pokojowej
  • * budyń waniliowy


Witam zapraszam do subskrybowania i komentowania mojego kanału :) nie zapomnijcie o łapce w górze jeśli przepis się spodobał :)


#seromak #seromakowiec #prosteciastoserowomakowe

🔪 Przygotowanie:

W misce wymieszać łyżką wszystkie składniki masy makowej tzn. mak, jajka budynie i wiórki. Przygotowaną masę makową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( użyłam blaszki 25x35, może być większa, wtedy ciasto wyjdzie po prostu niższe ale równie pyszne ). Spód makowy proponuje podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 10 minut a następnie wyłożyć przygotowaną masę serową.


W misce ubijamy białka na sztywno. W osobnej misce miksujemy żółtka z cukrem i masłem.

Do masy z żółtkami dodajmy ser, śmietanę, oraz budyń i chwilę miksujemy na koniec dodajemy białka. Zmiksować na najmniejszych obrotach i przelać do blaszki na masę makową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok 75 minut. ( Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić można przykryć w trakcie pieczenia ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu zaczekać do całkowitego wystudzenia. Ułatwi to krojenie :) Smacznego

🔗 Linki:

Przepis znajdziecie na moim blogu:
https://www.kulinarneprzygody.com/post/seromakowiec

                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:



Komentarze