🛒 Składniki:
✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka
#zrazyzkarkówki #zrazywsosie #zrazyzkapustąiboczkiem
English version: https://youtu.be/ODlhWnaZ2EA
- Karkówka 6 plastrów grubszych
- Kapusta kiszona 300 g
- Boczek surowy wędzony 200 g
- Cebula mała
- Musztarda 6 łyżeczek
- Sos sojowy łyżka opcjonalnie
- Bulion lub woda
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz
- Mąka
- koperek
🔪 Przygotowanie:
Karkówkę rozbić , dprawić solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek. Do zarumienionego bczku dodać pokrojone drobno cebulę oraz kapustę kiszoną. Całość smażymy do momentu, aż kapusta zacznię się rumienić. Na koniec doprawić pieprzem i odstawić do przestudzenia.
Plastry karkówki posmarować musztardą i nałożyć farsz. Zwinąć ciasno w roladki i obtoczyć w mące.
Roladki obsmażyć na mocno złoty kolor na oleju lub smalcu z każdej strony. Zalać wodą lub bulionem do połowy wysokości mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielski oraz sos sojowy.
Całość dusimy pod przykryciem około godziny. W trakcie duszenia obracać roladki co pewien czas na drugą stroną.
Gdy roladki będą miękkie sos można dodatkowo zagęścić niewielką ilością mąki. W razie konieczności sos doprawić i posypać koperkiem. Podawać z ulunionymi dodatkami. Smacznego!
🔗 Linki:
https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/2024/12/zrazy-z-karkowki-z-kapusta-kiszona-i.html
Komentarze
Prześlij komentarz