🛒 Składniki:
✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka
- Mąka 250 g
- Drożdże 20 g
- Masło 100 g
- Jajko
- Śmietana 18% łyżka
- Cukier łyżka
- Sól szczypta
- Krem pistacjowy ok. 150g
- Maliny 50g
🔪 Przygotowanie:
Drożdże zasypujemy cukrem, rozgniatamy widelcem i odstawiamy do momentu rozpuszczenia się drożdży.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, sól, jajko, masło i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy. Gdy składniki się połączą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Blat posypujemy mąką i każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o grubości 2-3 mm. Rozwałkowane kawałki podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć krem pistacjowy i kawałki malin. Sprawdzi się również kostka czekolady, marmolada lub np. kawałek jabłka. Zawinąć na kształt rogalika.
Gotowe odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok 15 minut do ładnego zarumienienia.
Gotowe polukrować lub posypać pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz