Składniki:
( tortownica 24 cm, szklanka 250 ml)
- Szklanka mąki tortowej
- szklanka cukru
- szklanka kaszy manny
- 150 g masła
- 1,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 kg jabłek
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki, odkroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać.
W osobnej misce wymieszać suche składniki przesianą mąkę, cukier, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Wymieszane suche składniki podzielić na trzy równe części. ( wsypałam do 3 szklanek).
Dno tortownicy o wielkości 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki posmarowałam masłem.
Na samym dnie blaszki wsypuje równomiernie jedną cześć suchych składników a na nie wykładam połowę startych jabłek z cynamonem. Kolejno wysypuje suche składniki a na nie pozostałą część jabłek. Na koniec wysypuje ostatnią partię suchych składników. Na tarce jarzynowej ścieram masło i posypuje równomiernie na wierzch ciasta.
Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piekę przez godzinę. Gotową posypuje cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Czy może być inna tortownica, o innych wymiarach lub innego kształtu blacha i czy wtedy zmieniają się coś propocje?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za przepis i odpowiedź:)
Pozdrawiam :)
można użyć mniejszej lub większej blaszki :) oczywiście jeśli będzie dużo większa to podwoić porcje i odwrotnie :)
Usuń