Najprostsza szarlotka - szarlotka sypana


Składniki:
( tortownica 24 cm, szklanka 250 ml)

  1. Szklanka mąki tortowej
  2. szklanka cukru
  3. szklanka kaszy manny
  4. 150 g masła
  5. 1,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia
  6. łyżeczka cynamonu
  7. 1,5 kg jabłek
Przygotowanie:

Jabłka obrać ze skórki, odkroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać.

W osobnej misce wymieszać suche składniki przesianą mąkę, cukier, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Wymieszane suche składniki podzielić na trzy równe części. ( wsypałam do 3 szklanek).

Dno tortownicy o wielkości 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki posmarowałam masłem. 

Na samym dnie blaszki wsypuje równomiernie jedną cześć suchych składników a na nie wykładam połowę startych jabłek z cynamonem. Kolejno wysypuje suche składniki a na nie pozostałą część jabłek. Na koniec wysypuje ostatnią partię suchych składników. Na tarce jarzynowej ścieram masło i posypuje równomiernie na wierzch ciasta. 

Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piekę przez godzinę. Gotową posypuje cukrem pudrem. Smacznego!


               Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











2 komentarze:

  1. Czy może być inna tortownica, o innych wymiarach lub innego kształtu blacha i czy wtedy zmieniają się coś propocje?
    Z góry dziękuję za przepis i odpowiedź:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można użyć mniejszej lub większej blaszki :) oczywiście jeśli będzie dużo większa to podwoić porcje i odwrotnie :)

      Usuń