Składniki:
Pianka śmietankowo-jogurtowa:
- Śmietana 30 % 400 ml
- Jogurt naturalny gęsty 400 ml
- Galaretka bezbarwna
- Galaretka niebieska
- Biszkopty ok 15 sztuk
Dodatkowo:
- Borówki 200 g
- Galaretka bezbarwna
Przygotowanie:
Galaretkę niebieską i bezbarwną wsypać do osobnych miseczek. Każdą rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i odstawić do przestudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce zmiksować krótko jogurt naturalny. Śmietankę wymieszać z jogurtem, a następnie podzielić na dwie równe części.
Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć folią spożywczą a następnie ułożyć biszkopty.
Do połowy masy jogurtowo śmietankowej wlać przestudzoną ale płynną galaretkę bezbarwną i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na biszkopty i włożyć do lodówki do stężenia ( ok. 30 minut).
Do pozostałej części masy jogurtowo śmietankowej wlać niebieską galaretkę i wymieszać. Przelać na tężejąca masę białą i ponownie włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Do miski wsypać bezbarwną galaretką i rozpuścić ja w 500 ml wrzątku, a następnie odstawić do przestudzenia.
Gdy pianka niebieska stężeje układamy borówki i zalewamy bezbarwną przestudzoną galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć folią spożywczą a następnie ułożyć biszkopty.
Do połowy masy jogurtowo śmietankowej wlać przestudzoną ale płynną galaretkę bezbarwną i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na biszkopty i włożyć do lodówki do stężenia ( ok. 30 minut).
Do pozostałej części masy jogurtowo śmietankowej wlać niebieską galaretkę i wymieszać. Przelać na tężejąca masę białą i ponownie włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Do miski wsypać bezbarwną galaretką i rozpuścić ja w 500 ml wrzątku, a następnie odstawić do przestudzenia.
Gdy pianka niebieska stężeje układamy borówki i zalewamy bezbarwną przestudzoną galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
jakie śliczne ciacho. :) Będę musiała zrobić, z przepisu wynika, że dam radę :D
OdpowiedzUsuńPolecam :) Pozdrawiam
UsuńWygląda bardzo egzotycznie. Lekkie, idealne na te upały :D
OdpowiedzUsuńpotwierdzam na lato super :)
Usuń