jogurtowo śmietankowa pianka z borówkami i galaretką


Składniki:

Pianka śmietankowo-jogurtowa:

  1. Śmietana 30 % 400 ml
  2. Jogurt naturalny gęsty 400 ml
  3. Galaretka bezbarwna
  4. Galaretka niebieska
  5. Biszkopty ok 15 sztuk
Dodatkowo:
  1. Borówki 200 g
  2. Galaretka bezbarwna
Przygotowanie:

Galaretkę niebieską i bezbarwną wsypać do osobnych miseczek. Każdą rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i odstawić do przestudzenia. 

Śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce zmiksować krótko jogurt naturalny. Śmietankę wymieszać z jogurtem, a następnie podzielić na dwie równe części.

Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć folią spożywczą a następnie ułożyć biszkopty.

Do połowy masy jogurtowo śmietankowej wlać przestudzoną ale płynną galaretkę bezbarwną i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na biszkopty i włożyć do lodówki do stężenia ( ok. 30 minut).

Do pozostałej części masy jogurtowo śmietankowej wlać niebieską galaretkę i wymieszać. Przelać na tężejąca masę białą i ponownie włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Do miski wsypać bezbarwną galaretką i rozpuścić ja w 500 ml wrzątku, a następnie odstawić do przestudzenia.

Gdy pianka niebieska stężeje układamy borówki i zalewamy bezbarwną przestudzoną galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











4 komentarze:

  1. jakie śliczne ciacho. :) Będę musiała zrobić, z przepisu wynika, że dam radę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo egzotycznie. Lekkie, idealne na te upały :D

    OdpowiedzUsuń