Składniki:
(porcja na 6-8 osób)
(pojemność naczynia żaroodpornego 3,5 l)
- Frytki Aviko Zig Zag 750 g
- Filet z Kurczaka 500 g
- Kapusta pekińska mała
- Papryka czerwona 1/2
- Ogórek zielony średniej wielkości
- Cebula czerwona mała
- Pomidorki cherry 4 sztuki
- Kukurydza 1/2 puszki
- Ser żółty 150 g
- Majonez 4 łyżki
- Jogurt naturalny 2 łyżki
- Czosnek 2 ząbki
- Przyprawa gyros 2 łyżki
- Sól
- Pieprz
- Olej 2 łyżki
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na godzinę do lodówki. Podsmażyć na patelni.
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
Przygotować miskę pokroić do niej warzywa: kapustę, cebulę, paprykę, ogórka oraz pomidory. Całość wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w paseczki.
Frytki przesypać na blaszkę i upiec wg instrukcji na opakowaniu. Gotowe przesypać do naczynia żaroodpornego. Na frytki wyłożyć mięso. Całość posypać żółtym serem. Wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści.
Po wyjęciu z piekarnika polać połową przygotowanego sosu czosnkowego, wyłożyć warzywa i polać pozostałym sosem.
Przed podaniem posypać solą oraz pieprzem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńw jakiej temperaturze podpiec frytki z miesem i serem? warzywa wylozyc na gorace mieso czy przestudzone? Czy to danie je sie na cieplo czy zimno?
OdpowiedzUsuń