Kapsalon XXL - domowy fast food


Składniki:
(porcja na 6-8 osób)
(pojemność naczynia żaroodpornego 3,5 l)

  1. Frytki Aviko Zig Zag 750 g
  2. Filet z Kurczaka 500 g
  3. Kapusta pekińska mała
  4. Papryka czerwona 1/2
  5. Ogórek zielony średniej wielkości
  6. Cebula czerwona mała
  7. Pomidorki cherry 4 sztuki
  8. Kukurydza 1/2 puszki
  9. Ser żółty 150 g
  10. Majonez 4 łyżki
  11. Jogurt naturalny 2 łyżki
  12. Czosnek 2 ząbki
  13. Przyprawa gyros 2 łyżki
  14. Sól
  15. Pieprz
  16. Olej 2 łyżki
Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na godzinę do lodówki. Podsmażyć na patelni.

Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.

Przygotować miskę pokroić do niej warzywa: kapustę, cebulę, paprykę, ogórka oraz pomidory. Całość wymieszać.

Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w paseczki.

Frytki przesypać na blaszkę i upiec wg instrukcji na opakowaniu. Gotowe przesypać do naczynia żaroodpornego. Na frytki wyłożyć mięso. Całość posypać żółtym serem. Wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści.

Po wyjęciu z piekarnika polać połową przygotowanego sosu czosnkowego, wyłożyć warzywa i polać pozostałym sosem. 

Przed podaniem posypać solą oraz pieprzem. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Czytelnicy gotują:




2 komentarze:

  1. w jakiej temperaturze podpiec frytki z miesem i serem? warzywa wylozyc na gorace mieso czy przestudzone? Czy to danie je sie na cieplo czy zimno?

    OdpowiedzUsuń