Składniki:
(szklanka 250 ml, z podanej porcji wyszło 12 sztuk)
Rozczyn:
(szklanka 250 ml, z podanej porcji wyszło 12 sztuk)
Rozczyn:
- Drożdże świeże 50 g
- Mleko 1/4 szklanki
- Cukier łyżeczka
- Mąka pszenna łyżka
- Mąka pszenna 500 g
- Żółtka 3
- Masło 100 g
- Cukier 1/4 szklanki
- Mleko 3/4 szklanki
Dodatkowo:
- ugotowany budyń bez cukru do nadziewania( ugotowałam budyń wg instrukcji na opakowaniu i posłodziłam wg uznania, odstawiamy do przestudzenia,
- kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki - zagniatamy na kruszonkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut)
- opcjonalnie jedno żółtko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.
Przygotowanie:
W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
W rondelku podgrzewamy podstałe mleko, cukier oraz masło do czasu, aż masło się rozpuści. Nie czekamy do zagotowania!.
Do dużej miski wlewamy żółtka i mieszamy przez chwilę trzepaczką. Dodajemy letnie mleko z cukrem i masłem, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. ( razie konieczności podsypać odrobiną mąki).
Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenie swojej objętości ok. 45 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i dużą szklanką wyciąć kółka u mnie wyszło 12 sztuk. Ciasto można od razu podzielić na 12 części i każdą część rozpłaszczyć w dłoniach na grubość 1 cm. Na każdym kawałku ciasta dnem szklanki zrobić lekkie wgniecenie na budyń. ( patrz film poniżej).
Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku nałożyć po łyżce budyniu, posypać kruszonką i opcjonalnie brzegi posmarować żółtkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu nagrzania się piekarnika.
Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe dodatkowo możemy polukrować. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
przepysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńAle fajne, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńMój syn za takimi przepada. Chyba czas, żeby zagościły w jego śniadaniówce szkolnej!
OdpowiedzUsuńPyszne te bułeczki, pachną z daleka :-)
OdpowiedzUsuńciesze sie:)
Usuńślinka cieknie na sam widok! :)
OdpowiedzUsuńmiło mi :)
UsuńSuper przepis, pierwszy raz piekłam i wyszły bardzo pulchne i lekkie ��
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, na pewno będę z niego korzystać
Ja już tobiłam parę razy , raz z dudyniem, raz z serem biał , dżemem polecam !
OdpowiedzUsuńWitam, czy można użyć suchych drożdży? Jesli tak to ile gram? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńObym nie zjadł całej blachy na raz :)
OdpowiedzUsuń