Pyszne drożdżówki z budyniem

Składniki:
(szklanka 250 ml, z podanej porcji wyszło 12 sztuk)

Rozczyn:
  1. Drożdże świeże 50 g
  2. Mleko 1/4 szklanki
  3. Cukier łyżeczka
  4. Mąka pszenna łyżka
Ciasto:
  1. Mąka pszenna 500 g 
  2. Żółtka 3 
  3. Masło 100 g
  4. Cukier 1/4 szklanki
  5. Mleko 3/4 szklanki
Dodatkowo: 
  1. ugotowany budyń bez cukru do nadziewania( ugotowałam budyń wg instrukcji na opakowaniu i posłodziłam wg uznania, odstawiamy do przestudzenia, 
  2. kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki - zagniatamy na kruszonkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut)
  3. opcjonalnie jedno żółtko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.

Przygotowanie:

W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

W rondelku podgrzewamy podstałe mleko, cukier oraz masło do czasu, aż masło się rozpuści. Nie czekamy do zagotowania!.

Do dużej miski wlewamy żółtka i mieszamy przez chwilę trzepaczką. Dodajemy letnie mleko z cukrem i masłem, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. ( razie konieczności podsypać odrobiną mąki).

Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenie swojej objętości ok. 45 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i dużą szklanką wyciąć kółka u mnie wyszło 12 sztuk. Ciasto można od razu podzielić na 12 części i każdą część rozpłaszczyć w dłoniach na grubość 1 cm. Na każdym kawałku ciasta dnem szklanki zrobić lekkie wgniecenie na budyń. ( patrz film poniżej).

Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku nałożyć po łyżce budyniu, posypać kruszonką i opcjonalnie brzegi posmarować żółtkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu nagrzania się piekarnika.

Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe dodatkowo możemy polukrować. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Czytelnicy gotują: 












13 komentarzy:

  1. Ale fajne, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój syn za takimi przepada. Chyba czas, żeby zagościły w jego śniadaniówce szkolnej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne te bułeczki, pachną z daleka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślinka cieknie na sam widok! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, pierwszy raz piekłam i wyszły bardzo pulchne i lekkie ��
    Dziękuję za przepis, na pewno będę z niego korzystać

    OdpowiedzUsuń
  6. CrownQQ Agen DominoQQ BandarQ dan Domino99 Online Terbesar

    Yuk Buruan ikutan bermain di website CrownQQ
    Sekarang CROWNQQ Memiliki Game terbaru Dan Ternama loh...

    9 permainan :
    => Poker
    => Bandar Poker
    => Domino99
    => BandarQ
    => AduQ
    => Sakong
    => Capsa Susun
    => Bandar 66
    => Perang Baccarat (NEW GAME)

    => Bonus Refferal 20%
    => Bonus Turn Over 0,5%
    => Minimal Depo 20.000
    => Minimal WD 20.000
    => 100% Member Asli
    => Pelayanan DP & WD 24 jam
    => Livechat Kami 24 Jam Online
    => Bisa Dimainkan Di Hp Android
    => Di Layani Dengan 5 Bank Terbaik
    => 1 User ID 9 Permainan Menarik
    => Menyediakan deposit Via Pulsa

    Link Resmi CrownQQ:
    - crownaduq.com
    - crownaduq.net
    - crownaduq.org

    Info Lebih lanjut Kunjungi :
    Website : CrownQQ
    Daftar CrownQQ : Poker Online
    Info CrownQQ : Kontakk
    Linktree : Agen Poker Online

    WHATSAPP : +6287771354805
    Line : CS_CROWNQQ
    Facebook : CrownQQ Official
    Kemenangan CrownQQ : Agen BandarQ

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja już tobiłam parę razy , raz z dudyniem, raz z serem biał , dżemem polecam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, czy można użyć suchych drożdży? Jesli tak to ile gram? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń