Pyszne drożdżówki z budyniem

Składniki:
(szklanka 250 ml, z podanej porcji wyszło 12 sztuk)

Rozczyn:
  1. Drożdże świeże 50 g
  2. Mleko 1/4 szklanki
  3. Cukier łyżeczka
  4. Mąka pszenna łyżka
Ciasto:
  1. Mąka pszenna 500 g 
  2. Żółtka 3 
  3. Masło 100 g
  4. Cukier 1/4 szklanki
  5. Mleko 3/4 szklanki
Dodatkowo: 
  1. ugotowany budyń bez cukru do nadziewania( ugotowałam budyń wg instrukcji na opakowaniu i posłodziłam wg uznania, odstawiamy do przestudzenia, 
  2. kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki - zagniatamy na kruszonkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut)
  3. opcjonalnie jedno żółtko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.

Przygotowanie:

W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

W rondelku podgrzewamy podstałe mleko, cukier oraz masło do czasu, aż masło się rozpuści. Nie czekamy do zagotowania!.

Do dużej miski wlewamy żółtka i mieszamy przez chwilę trzepaczką. Dodajemy letnie mleko z cukrem i masłem, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. ( razie konieczności podsypać odrobiną mąki).

Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenie swojej objętości ok. 45 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i dużą szklanką wyciąć kółka u mnie wyszło 12 sztuk. Ciasto można od razu podzielić na 12 części i każdą część rozpłaszczyć w dłoniach na grubość 1 cm. Na każdym kawałku ciasta dnem szklanki zrobić lekkie wgniecenie na budyń. ( patrz film poniżej).

Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku nałożyć po łyżce budyniu, posypać kruszonką i opcjonalnie brzegi posmarować żółtkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu nagrzania się piekarnika.

Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe dodatkowo możemy polukrować. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Czytelnicy gotują: 












14 komentarzy:

  1. Ale fajne, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój syn za takimi przepada. Chyba czas, żeby zagościły w jego śniadaniówce szkolnej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne te bułeczki, pachną z daleka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślinka cieknie na sam widok! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, pierwszy raz piekłam i wyszły bardzo pulchne i lekkie ��
    Dziękuję za przepis, na pewno będę z niego korzystać

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już tobiłam parę razy , raz z dudyniem, raz z serem biał , dżemem polecam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czy można użyć suchych drożdży? Jesli tak to ile gram? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Obym nie zjadł całej blachy na raz :)

    OdpowiedzUsuń