Przepyszne mięciutkie drożdżówki truskawami i kruszonką

 


Składniki:
( na 16 bułeczek, szklanka 250 ml)


Ciasto: 
  1. 500 g mąki pszennej luksusowej ( w razie konieczności podsypać więcej mąki) + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy
  2. 30 g drożdży
  3. 3 żółtka
  4. 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy
  5. 1 szklanka mleka
  6. 100 g masła
Truskawkowe nadzienie:
  1. Truskawki ok. 300 g
  2. Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
Dodatkowo:
  1. Kruszonka Mąka 50 g, cukier 25g, masło 25g
  2. Jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 5 łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać masło i gotować na  małym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

Do miski dodajemy przestudzone mleko z masłem, cukier, żółtka, rozczyn drożdżowy i mieszam na koniec dodajemy partiami przesianą mąkę i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto rękoma . W razie konieczności podsypujemy mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Miskę podsypujemy odrobiną mąki wkładam ponownie do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości ok.45 minut). 

W tym czasie truskawki wypłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do głębokiego talerza. Posypać mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu truskawkowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.( Jak to zrobiłam można obejrzeć w filmie poniżej). Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładam do piekarnika do momentu, aż się zarumienią ok. 20 minut. Lekko przestudzone oblewam lukrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








9 komentarzy:

  1. Witam,właśnie robię z tego przepisu drożdżówki,mam nadzieje,że będą smaczne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry i dobrze omówiony przepis. Nic dodać , nic ująć tylko zabierać się za pieczenie a później ze smakiem zajadać ☺Wykorzystać sezon truskawkowy !

    OdpowiedzUsuń
  3. Idę kupić truskawki i postaram się upiec te drożdżówki - przepis wydaje się prosty i dokładnie wyjaśniony , mam nadzieję , że mi wyjdą . Pochwalę się jak wyszło !

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie kupiłam truskawki 🙂beda pyszne bułeczki 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy borówki ze słoika będą się nadawać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile wychodzi bułeczek z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki przepyszne, nawet na drugi dzień są mięciutkie. Robiłam pierwszy raz ale na pewno nie ostatni☺️

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis zachęcający zaczełam robić to się okaże

    OdpowiedzUsuń