Składniki:
( na 16 bułeczek, szklanka 250 ml)
Ciasto: 
- 500 g mąki pszennej luksusowej ( w razie konieczności podsypać więcej mąki) + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy
 - 30 g drożdży
 - 3 żółtka
 - 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy
 - 1 szklanka mleka
 - 100 g masła
 
Truskawkowe nadzienie:
- Truskawki ok. 300 g
 - Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
 
Dodatkowo:
- Kruszonka Mąka 50 g, cukier 25g, masło 25g
 - Jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
 
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 5 łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać masło i gotować na  małym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Do miski dodajemy przestudzone mleko z masłem, cukier, żółtka, rozczyn drożdżowy i mieszam na koniec dodajemy partiami przesianą mąkę i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto rękoma . W razie konieczności podsypujemy mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Miskę podsypujemy odrobiną mąki wkładam ponownie do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości ok.45 minut). 
W tym czasie truskawki wypłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do głębokiego talerza. Posypać mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu truskawkowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.( Jak to zrobiłam można obejrzeć w filmie poniżej). Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładam do piekarnika do momentu, aż się zarumienią ok. 20 minut. Lekko przestudzone oblewam lukrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:



Witam,właśnie robię z tego przepisu drożdżówki,mam nadzieje,że będą smaczne.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry i dobrze omówiony przepis. Nic dodać , nic ująć tylko zabierać się za pieczenie a później ze smakiem zajadać ☺Wykorzystać sezon truskawkowy !
OdpowiedzUsuńIdę kupić truskawki i postaram się upiec te drożdżówki - przepis wydaje się prosty i dokładnie wyjaśniony , mam nadzieję , że mi wyjdą . Pochwalę się jak wyszło !
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam truskawki 🙂beda pyszne bułeczki 😋😋😋
OdpowiedzUsuńA czy borówki ze słoika będą się nadawać?
OdpowiedzUsuńIle wychodzi bułeczek z tej porcji?
OdpowiedzUsuńBułeczki przepyszne, nawet na drugi dzień są mięciutkie. Robiłam pierwszy raz ale na pewno nie ostatni☺️
OdpowiedzUsuńPrzepis zachęcający zaczełam robić to się okaże
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń