Składniki:
(szklanka 250 ml)
- Mąka pszenna szklanka
- Jajka 6 L
- Cukier szklanka
- Proszek do pieczenia łyżeczka
- Śmietanka 30 % 400 ml
- Galaretka truskawkowa
- Truskawki do dekoracji opcjonalnie
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 125 ml wrzącej wody i odstawić do przestudzenia.
Białka ubijamy mikserem. Gdy zaczną się pienić wsypujemy cały cukier i ubijamy na sztywno. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i po każdym dodaniu chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera do połowy, wsypujemy szklankę mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników.
Dużą blaszkę dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć masę na biszkopt i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut bez termoobiegu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika zdjąć z blaszki i razem z papierem do pieczenia zawinąć w czystą wilgotną ściereczkę w roladę. Jak to zrobić można zobaczyć w filmie poniżej. Odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Wlać przestudzoną, ale płynną galaretkę i chwilę zmiksować.
Roladę rozwinąć odkleić papier do pieczenia.
Na środek biszkoptu wykładamy bitą śmietanę zostawiając wolne brzegi. Do środka możemy dodać pokrojone truskawki. Zwinąć w roladę wierz udekorować odrobiną kremu, truskawkami lub posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce. Smacznego! ( roladę przez wyłożeniem śmietany można dodatkowo nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny)
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Rolada z truskawkami przynosi na myśl smak i zapach lata - och jak tęsknimy na ciepłą i słoneczną porą roku :)
OdpowiedzUsuń