Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną


Składniki:
(szklanka 250 ml)
  1. Mąka pszenna szklanka
  2. Jajka 6 L
  3. Cukier szklanka 
  4. Proszek do pieczenia łyżeczka
  5. Śmietanka 30 % 400 ml
  6. Galaretka truskawkowa
  7. Truskawki do dekoracji opcjonalnie
Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 125 ml wrzącej wody i odstawić do przestudzenia.

Białka ubijamy mikserem. Gdy zaczną się pienić wsypujemy cały cukier i ubijamy na sztywno. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i po każdym dodaniu chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera do połowy, wsypujemy szklankę mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników.

Dużą blaszkę dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć masę na biszkopt i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec przez 10  minut bez termoobiegu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika zdjąć z blaszki i razem z papierem do pieczenia zawinąć w czystą wilgotną ściereczkę w roladę. Jak to zrobić można zobaczyć w filmie poniżej. Odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Wlać przestudzoną, ale płynną galaretkę i chwilę zmiksować.

Roladę rozwinąć odkleić papier do pieczenia. 

Na środek biszkoptu wykładamy bitą śmietanę zostawiając wolne brzegi. Do środka możemy dodać pokrojone truskawki. Zwinąć w roladę wierz udekorować odrobiną kremu, truskawkami lub posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce. Smacznego! ( roladę przez wyłożeniem śmietany można dodatkowo nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny)

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









1 komentarz:

  1. Rolada z truskawkami przynosi na myśl smak i zapach lata - och jak tęsknimy na ciepłą i słoneczną porą roku :)

    OdpowiedzUsuń