Zapiekanka z tortelloni

 Składniki:

  1. Tortelloni 800 g ( u mnie z pomidorami i mozzarella)
  2. Salami 100 g
  3. Papryka czerwona 1/2
  4. Kukurydza konserwowa 1/2 puszki
  5. Pomidory krojone puszka
  6. Ser tarty 200 g
  7. Cebula
  8. czosnek 2 ząbki
  9. Sól 
  10. Pieprz
  11. Olej do smażenia
Przygotowanie:

Tortelloni ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę pokojoną w kostkę do zarumienienia.
Dodać pokojoną salami i paprykę i smażyć ok. 5 minut. Dodać kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek,  pomidory z puszki. Smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

Na dnie naczynia wyłożyć połowę tortelloni, 2/3 sosu pomidorowego i 1/3 część sera. Następnie wykładamy pozostałe tortelloni, sos oraz ser. 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy bez przykrycia do zarumienienia sera ok. 15-20 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:













1 komentarz:

  1. Bardzo zaciekawiła mnie ta propozycja przygotowania tortelloni w formie zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń